Miejsce gdzie możemy podzielić się fajnymi przepisami kucharskimi. Oczywiście muszą one zostać wcześniej przetestowane.

Tego chyba jeszcze nie było

Niech będzie, że zacznę.
Curry z tuńczykiem
* ryż ugotowany na twardo
* 4-5 ząbków czosnku
* 1 tuńczyk w kawałkach
* przyprawy: pieprz, curry (kilka łyżeczek), zioła prowansalskie
* 1 mała śmietana (ok. 200 ml)
* natka pietruszki
* ser żółty
Ugotować ryż. Czosnek podsmaż na oleju (
nieduża ilość oleju) ale tylko chwilkę. Jak "zbieleje" dodaj tuńczyka i przyprawy (
teraz jest taka sucha masa.. ale tak ma być) - chwilkę należy to pomieszać i dodać śmietanę. Można jeszcze dodać trochę sera żółtego.
Fasolowe ciasteczka
*ciasto francuskie
*czerwona fasola
*pieprz
*sól
*miód
Fasolę namoczyć przez całą noc. Następnie ugotować i w malakserze zrobić z niej papkę, dodając resztki wody pozostałej z gotowania. Dodać pieprz i sól. Nałożyć na dobrze rozwałkowane ciasto francuskie, zagnieść i włożyć do gorącego piekarnika na około dwadzieścia minut. Przed włożeniem, górę posmarować miodem.
Piekielna pomidorowa
*zwykła pomidorowa
*piros arany (pasta paprykowa)
*coś do przepicia / przegryzienia (opcjonalne)
Przygotuj sobie zwykłą pomidorową (najlepiej jeśli sama z siebie jest już konkretna, ale nawet instant się nada), doprowadź ją do temperatury odpowiedniej do jedzenia - nabierz do talerza / miski i przygotuj łyżkę.
Dodaj około łyżeczkę (taką od herbaty) pasty - dokładnie wymieszaj i spróbuj, jeśli mało dodaj więcej, możesz też dodać dużo świeżo zmielonego pieprzu (albo całe ziarna, też jest fajne). Osobiście raz zjadłem z całą łyżką (do zupy) tej pasty, ale raczej nie będę tego powtarzał, za bardzo grzeje.
![[Obrazek: UniverTubePirosAranyDulceMild160g.jpg]](http://parthenonfoods.com/images/UniverTubePirosAranyDulceMild160g.jpg)
Odradzam jedzenie tej pasty "solo", bywa brutalne.
Następny będzie kwaśny bigos na winie

Kurczak Marengo
Składniki:
- 500g fileta z kurczaka
- 250g pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (polecam wina z Chile bo są tanie i bardzo dobre, z reszty wina można upiec chleb jak się ma automat do wypiekania chleba, pyszności

)
- 1/2 szklanki wody
- mąka
- masło
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- pieprz
- sól
Mięso kroimy w małe plastry, doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy je w mące i rumienimy na patelni z masełkiem. Do smażącego się mięsa dodajemy posiekaną cebule i czosnek (ja czosnek przeciskam przez specjalną praskę [uwielbiam miażdżyć czosnek

]) i smażymy przez chwile. Następnie dodajemy wodę i wino i dusimy na patelni pod przykryciem przez około 30 min. Pamiętam że w przepisie było napisane by w razie potrzeby dolewać co jakiś czas łyżeczkę wody (w sumie nie więcej niż 1/2 szklanki wody) ale ja takiej potrzeby nie doświadczyłem więc zostawiamy to w spokoju. Możemy raz lekko zamieszać. Po 30 minutach dodajemy posiekane pieczarki i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Wszystko dusić pod przykryciem do miękkości.
Do tego dania najlepiej smakuje ryż lub kładzione kluseczki, ale makaron czy ziemniaczki też mogą być. Danie tak dla 5-6 osób. Smacznego.
Warzywa w sosie sojowym
*warzywa (mrożone bądź świeże)
*100 ml sosu sojowego
*300 ml wody
Warzywa wrzucamy na rozgrzany wok i chwilę podsmażamy. Następnie zalewamy to sosem sojowym i wodą. Czekamy aż warzywa się ugotują. Możemy poczekać również aż woda wyparuje, wtedy warzywa będą bardzo miękkie, ale mocno przejdą smakiem sosu sojowego (choć osobiście wolę warzywa nie rozgotowane). Za pomocą cedzaka wybieramy warzywa i podajemy np. z ryżem.
Coś nowego (nawet dla mnie). Moja wersja przepisu trochę się różni od pierwotnej.
Zupa cebulowa
- 3 duże cebule,
- kostka rosołowa warzywna,
- pieprz,
- tarty żółty ser,
- grzanki,
- oliwa.
Wodę (około litra) gotujemy z kostką rosołową. Cebule kroimy dowolnie i smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Gdy się zarumieni wrzucamy do bulionu warzywnego, dodajemy pieprz i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Na niewielkiej ilości oliwy przysmażamy pieczywo, które następnie wsypujemy do miski. Gorącą zupę posypujemy niewielką ilością sera.
Coś dla odchudzających. Smaczne, przyrządzenie to max 10 minut (za pierwszym razem oczywiście ciut więcej, zanim się człowiek nauczy wszystko robić).
Placki owsiane
- otręby owsiane,
- 2 jajka,
- 1 jabłko,
- woda mineralna gazowana
Z dwóch jajek oddzielamy żółtko od białka. Białko trafia do miski, żółtko do kibla. Do białka dodajemy otręby owsiane. Ma wyjść taka dość sucha masa. Dodajemy do tego trochę wody gazowanej (ma wyjść konsystencja gęstej śmietany). Jabłko obieramy ze skóry i kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy olej. Do naszej masy wrzucamy po jednym krążku jabłka, a następnie przenosimy już gotowego "placka" na patelnię w celu usmażenia. Smacznego!